Är Toni Kroos en Galactico?

Toni KroosToni Kroos har vunnit Bundesliga och Deutcher Pokal. Han har vunnit Champions League och VM. Han assisterade till Mats Hummels segermål mot Frankrike i kvartsfinalen och han gjorde två själv och var matchens lirare i 7 – 1 vinsten mot Brasilien i semifinalen. Om Real Madrid var intresserade före VM så har de säkert redan tryckt upp en tröja nu. Då kommer ändå frågan, är Toni Kroos en Galactico?

Nästan varje sommar kommer en ny Galactico till Real Madrid. En ny stjärna i Madrids vita galax. Förra året värvades Gareth Bale från Tottenham för en dryg miljard, innan dess har vi sett bland annat Mesut Özil, Cristiano Ronaldo och Kaká presenteras för Los Marengues sedan orginallaget “Los Galacticos” 2002/2003 med Ronaldo, Zidane, Figo, Beckham och Roberto Carlos.

En Galactico kommer med dunder och brak, en Galactio är ingen reservplan, en Galctico säljer flest tröjor. Med de aspekterna inräknade så kan man nog faktiskt inte påstå att Toni Kroos är en Galactico, trots att han just nu är bäst i värden på sin position.

Men Kroos har ett spelsinne som väldigt få andra fotbollsspelare har. Han vet exakt när han ska få bollen, vem han ska passa, hur han ska springa för att få bollen igen och vem han ska passa till då. När han inte vet vem han ska passa kan han alltid skjuta och om han inte har läga att skjuta så gör han det inte heller. Världens bästa fötbollsspelare står inte bara för världens bästa prestationer, de fattar även världens bästa beslut.

Den gamla ukrainska stjärnstrikern Andery Shevtjenko är en av de bästa anfallarna i modern tid. Han var inte särskillt snabb, han var inte stark, han var inte lång och han hade inte Maradonas teknik. Men han kunde göra mål och han kunde vinna matcher, trots det skulle inte “Sheva” heller räknats som en Galactico under sina storhetsdagar.

En spelare som kämpar i det tysta, en spelare som inte gör drömmål, en spelare som inte lägger en timme varje morgon på sin frisyr eller kör runt i feta bilar anländer sällan med dunder och brak, de ses oftast som en reservplan och de säljer inte särskillt många tröjor, därför är inte Toni Kroos en del av Galaxen, trots att han är en ledstjärna.

// Love Lindqvist
Bild: Magro_kr (via Flickr CCBY)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *