PSG rundar FIFA Financial Fair Play

Paris Saint-Germain stormar fram genom den franska ligan och i Champions League. Vi på Ticmate-bloggen gissar att vi bara har sett början på äventyret, och det, på grund av att PSG har en nästan outtömlig kassa bakom sig. Igår bytte de tröjsponsor, och kritiska röster höjdes om att PSG lurar FIFAs Financial Fair Play-regler. Vi föredrar att se det som att de quatariska ägarna är kreativa i sin financiering av laget.

Vad är FIFA Financial Fair Play?

Förra året tillkom en ny regel i fotbollen, FIFA Financial Fair Play, för att förhindra att privata mångmiljardärer skulle gå in i en klubb och värva spelare med pengar ur egen ficka. Regeln säger att en klubb bara får köpa spelare för pengar som företaget har, och alltså inte använda ägarens privata tillgångar. Dessa pengar kan komma med hjälp av spelarförsäljningar, vinstbonusar och till och med försäljning av souvenirer, som faktiskt idag är en av klubbarnas största inkomstkällor.

Det nya regelverkat är framförallt riktat till lag som är rakt igenom köplag, dvs, lag som köpt sig fram till sina framgångar och inte spelat sig fram till dom. Där har vi bland annat storlag som Chelsea, Manchester City, Malaga och Paris Sain-Germain. Eftersom väldigt få har brytt sig om lagen innan de blev rika så finns det inga sponsorpengar att tala om, eller pengar från spelarförsäljningar, och för all del, inte heller så mycket sålda souvenirer.

Lag som Tottenham, Newcastle och Borussia Dortmund har lyckats med smarta köp och bra klubbledning och på så sätt blivit rika klubbar som kan göra stora, inte enorma, men fortfarande stora värvningar.

Många har undrat hur Barca och Real Madrid kan göra värvningar för hela 100 miljoner utan bryta mot regeln? Jo, både Barca och Real ägs av klubbens medlemmar som betalar medlemsavgift och det tillsammans med enorma framgångar och stora sponsoravtal resulterar i stora pengar.

Nu kraxar olyckskorparna om att PSG bryter mot FIFA Financial Fair Play eftersom klubben varit relativt okänd för vanligt folk tills nu. Att köp av Thiago Silva, Zlatan, Pastore och Thiago Motta har gått igenom bara tack vare klubbens inkomster är omöjligt. Straffet för att bryta mot reglerna kan bli att diskas ur Campions League.

Jag har tidigare skrivit att den Quatarska staten som pumpar in pengar i Paris Saint-Germain. Nu går de ett steg längre. Quatar National Bank, motsvarighet till Riksbanken, börjar sponsra laget. De får sitt namn på tröjorna istället för nuvarande Fly Emirates och köper dessutom upp arenanamnet. Klassiska Parc de Princes kanske kommer att heta “Bank of Quatar Stadium”. Quatar är världens rikaste land per capita och med de pengarna som tillkommer med deras riksbank så är inte det franska transferäventyret över än, och i Champions League kommer PSG att stanna, för sponsringsavtalen är, om än stora, skrivna på ett korrekt sätt. Allt annat vore vansinne.

// Love Lindqvist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *