Nyckelspelare i EM-lagen 2012 del 1

Imorgon, fredag, är det avspark på Warsawas Nationalstadion (Stadion narodowy w Warszawie) mellan Polen och Grekland. Det blir avsparken för 2012 års Europamästerskap. Som i alla mästerskap är det en person i varje lag som måste glänsa för att laget ska prestera – lagets nyckelspelare.

Grupp A (Polen, Grekland, Tjeckien och Ryssland)

Polen: Robert Lewandowski. Borussia Dortmunds polske anfallare är en av få världsspelare i den polska truppen och det var även han som säkrade Bundesligatiteln till sitt Dortmund. Om hemmanationen inte ska göra fansen besvikna så behöver Lewandowski leda sitt lag.

Grekland: Giorgos Karagounis. I ett Grekland som verkligen lider brist på riktigt bra spelare så är det veteranen och lagkaptenen som måste visa framfötterna. Han var med när Grekland vann EM i Portugal 2004 och blir viktig om ett defensivt Grekland ska lyckas producera framåt. Han bidrar även med erfarenhet i en oerfaren grupp som skrällde i sin (relativt lätta) kvalgrupp.

Tjeckien: Petr Cech. Han var den viktigaste pjäsen i Chelseas vinnarlag (tillsammans med Elfenbenkustens Didier Drogba) i Champions League. När laget inte presterar framåt så står världens, just nu, bästa målvakt mellan stolparna och bidrar med lugn. Petr Cech har räckvid och reflexer som kom han från en annan planet.

Ryssland: Andrei Arshavin. Arsenal-anfallaren som verkligen har underpresterat i ligan och är väldigt illa omtyckt av supportrarna. Men hemma i Mother Russia så är han alltid “Den lille Tsaren” och för att Ryssland ska göra mål i en defensivt skicklig grupp så måste Arshavin spela på toppen av sin förmåga och bevisa för folk vad han går för, kanske även spela tillbaka sin plats i Arsenals startelva.

Grupp B (Danmark, Portugal, Holland och Tyskland)

Danmark: Christian Erikssen. Det absolut sämsta laget i grupp B har egentligen bara allt att vinna. För att Danmark ändå ska ta sig ur det här mästerskapet med hedern i behåll så måste den unge Ajax-talangen mogna till sig sju år och leda sitt Danmark. Erikssens klokhet i spelet och fantastiska passar gör att varenda storklubb vill ha honom, nu måste han leva upp till kraven.

Portugal: Christiano Ronaldo. Man skulle lika gärna kunna skriva “Ronaldo med flera” i matchprogrammet. Om han får spela på samma plats som i Real Madrid så kan han på egen hand leda Portugal till gruppvinst. Ronaldo har en tendens att inte prestera som han brukar i mästerskapen, nu måste han visa att han förtjänar guldbollen, nu när inte Messi spelar något stort mästerskap.

Holland: Rafel Van der Vaart. Den viktigaste spelaren i Tottenham, precisa passar, livsfarlig på fasta situationer och kan även själv komma till avslut, och det ofta med resultat. Även om det inte är Van der Vaart som ska göra Hollands mål så kommer Robben tacka för djupledsbollarna och Huntelaar kommer mer än gärna sätta dit pannan på inläggen.

Tyskland: Meaning Badstuber. Många kanske skulle säga Mario Gomez, Meseut Özil eller Bastian Schweinsteiger, men i en grupp som har fantastiskt anfall så är det Bayern Münchens mittbaksbjässe som kommer spela en betydande roll i guldfavoriternas lag. Tyskland har inte producerat någon mittback som räknas som en av världens bästa sedan Beckenbauers tid, Badstuber har helt klart potentialen.

Fortsättning med grupp C och Sveriges grupp D här.

// Love Lindqvist – @love_lin

En reaktion på “Nyckelspelare i EM-lagen 2012 del 1

  1. Pingback: Nyckelspelare i EM 2012 – del 2 | Ticmate-bloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *