Nyckelspelare i EM 2012 – del 2

Igår påbörjade jag en genomgång av vilka nyckelspelarna är i de olika landslagen i fotbolls-EM 2012. Här kommer fortsättningen.

Grupp C (Spanien, Italien, Irland och Kroatien)

Spanien: Xavi. I ett stjärnspäckat spanskt landslag så är det Xavi som är störst av dem alla. Med hans spelsinne så fungerar varenda del av laget. Tillsamans med polaren Iniesta så gör han det spanska landslaget det mest svårslagna i världen.

Italien: Danielle De Rossi. Det har varit mycket stök kring det Italienska laget inför EM och då behövs en kall och erfaren defensiv mittfältare. Han kan hålla ihop laget, täta i försvaret och hjälpa till framåt. Italien har två misslyckade mästerskap på raken i bagaget. De Rossi kan hjälpa till att ändra på saker och ting.

Irland: Robbie Keane. EM:s kanske, på pappret, sämsta lag Irland har nuförtiden bara en stjärna. Robbie Keane är en av två (Christian “Chippen” Wilhemsson är den andre) spelare som spelar i ett klubblag utanför Europa (LA Galaxy och Chippen i Al Hilal). Ingen räknar med Irland men om det är någon som kan få dem att prestera så är det Keane.

Kroatien: Luca Modric. Tottenhams offensiva mittfältargeni är jagad av många storklubbar. Kroatiens lag är lite som Sverige var 2004, många mindre världsstjärnor, och Modric kan föra samman dem alla till ett vinnande lag.

Grupp D (England, Frankrike, Sverige och Ukraina)

England: Scott Parker. Scott Parker blev utnämnd till ligans bästa spelare 2010/2011 trots att hans West Ham åkte ur och den här säsongen presenterade han Tottenham och gjorde inte det mycket sämre. I ett skadedrappat England med både Wilshare och Lampard borta så är det Parker som är den viktigaste spelaren i laget. Kan kan rädda England från ett fiasko.

Frankrike: Karim Benzema. Av alla lag i EM så var ändå Frakrike det absolut svåraste att hitta den verlkliga nyckelspelaren i. Det viktigaste är egentligen att laget håller sams så att det inte blir ett nytt fiasko som i VM 2010. I franska ögon så kan förhoppningsvis Domenec Blanc göra ett gäng fotbollsspelare till ett lag. Med Rennes M’Villa borta så blir Real Madrids Karim Benzema den viktigaste spelaren i laget. En skyttekung är skillnaden mellan fiasko och succé.

Sverige: Zlatan Ibrahimovic. Ofta så är det en spelfördelare som är nyckeln i ett vinnande lag och inte målskytten. För Sveriges del så är Zlatan allt i ett. Gör Zlatan ett lyckat mästerskap så kan Sverige gå hur långt som helst.

Ukraina: Anatoliy Tymoshchuk. Bänkad i Bayern München, stjärna i landslaget. Även om Shevtjenko fortfarande spelar så är Tymoshchuk Ukrainas bäste spelare just nu. Det här ska bli hans mästerskap, det måste vara han som tar hand om Zlatan, Benzema och Young. Han bär en hel nation på sina axlar.

Sveriges första match är mot Ukraina på Olympiastadion i Kiev på måndag.

Nu börjar sommarens fest.

// Love Lindqvist – @love_lin – som också bloggar om fotboll på http://loveandfootball.com

En reaktion på “Nyckelspelare i EM 2012 – del 2

  1. Pingback: Nyckelspelare i EM-lagen 2012 del 1 | Ticmate-bloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *