Millwall – West Ham, 17 September 2011, The Den

Nu på lördag 17 September 2011 spelas ett mycket speciellt derby i London. Då tar Millwall emot West Ham på The Den.

Det här är en match som hela fotbollsvärden är intresserade av. Varenda fotbollsintresserad tonårig i europa, varenda mamma och flickvän till en fotbollsintresserad i London och varenda polis i östra London vet vad som väntas.

Millwall-supportrar utanför The Den

Men varför i allsin dar bryr sig alla så mycket om en match som spelas mellan lagen som ligger på 15:e respektive 4:e plats i den engelska andradivsionen?

Det är en lång historia. Vi tar det från början:

23 September 1897 (två år innan Barca grundades) möttes Milwall och West Ham för första gången. Då vann Millwall med 2 – 0. Förutom att fotboll spelades som ett mindre fältslag på den tiden så var inte matchen något speciellt. Två år senare möttes de igen, i Southern League, Millwall ledde med 2 – 0 men så i minut 69 så avbröts matchen på grund av ’smog’ (smoke + fog = smog, farligt och man ser inget). Istället för att spela klart dom sista minuterna så plussade man på 21 minuter i returmötet. Detta vanns av West Ham och målet gjordes i 110:e minuten. Efter den matchen så blev det väldigt spänt mellan lagen, och senare lagens supportrar.

Det som blev ”Skottet i Sarajevo” var när supportergrupper från båda lagen slogs på ett tåg, 1972, en Millwall-supporter ramlade av och dog, sen dess har man gått efter temat ”A West Ham fan must die to avenge him”.

Sist lagen möttes var 2009, lagens supportrar hade samlat hat i 13 år och innan, under och efter matchen så slogs de.
De kommer slåss efter den här matchen också.

Båda lagen har fått en våldsstämpel, och det är såklart inte helt fel. Undersökningar som görs visar att Millwall Bushwackers och Inter-City Firm är de farliaste firmorna i världen. Men jag tycker att man inte ska döma efter vad The Sun skriver, man måste uppleva det på plats. För de som står utanför arenorna är det krig, för de som står inne på arenan är det en släktträff, en familjeåterförening. Engelsk supporterkultur upplever man inte på Emirates eller Stamford Bridge, den upplever man på The Den och The Boleyn Ground.

Antal möten: 97
Senaste mötet: West Ham 3 – 1 Millwall (28 Augusti 2009)
Största segersiffrorna: Millwall 7 – 1 West Ham (2 April 1903)
Mitt tips: 1 – 1
Matchen har varit utsåld via Ticmate sedan länge. Köp dina biljetter i tid på Londonfotboll.se.

// Love Lindqvist

Uppdatering 2011-09-17 – Matchen Millwall – West Ham slutade 0-0. Det är alltså fortfarande 20 år sedan West Ham lyckades besegra Millwall.

 

Tampa Road - vägen till The Den

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *