Mersey side Blue

Innan Premier League hette Premier League, innan Champions League hette Champions League och när Ryan Giggs fortfarande var ung så var det ett lag som stod över alla de andra. De hade bäst supportrar och flest ligatitlar. Nu är den största meriten Liverpool FC har från de senaste åren en liten skål som man får när man vinner den engelska ligacupen, eller Carling Cup som den hette när Liverpool tog sin första titel på åtta år efter straffläggning mot Cardiff i våras.

Sedan Rafael Benitez ledde “Reds” till mästare över Europa efter den historiska matchen i Istanbul 2004 har mycket hänt. Manchester City och Chelsea slog sig på allvar in i den brittiska fotbollskartan, Sir Alex skapade ett imperium runt sitt United och plötsligt var det inte lika häftigt att spela för Liverpool. En kombination av bristande resultat, bättre konkurenter och en filosofi där man inte gör miljardvärvningar gjorde att Liverpool bara halkade längre och längre ner i tabellen. Sässongen 2009/10 hamnade Liverpool på en sjunde plats i ligan, två poäng för lokalkunkurenten Everton. Sässongen efter det hamnade de sexa, fyra poäng före Everton och 2011/2012 kom Everton sjua, Liverpool fyra poäng sämre på en åttonde plats.

Everton, den lilla klubben på andra sidan floden Mersey, den blåa sidan av Liverpool. Klubben vann ligan senast 1987 och FA-cupen 1995, annars har klubben fått leva i skuggan av stjärnglansen som strömmade ut från Anfield. Men så förra säsongen så började förändringen. Även om Liverpool lyckades norpa Europa League-kvalplatsen från Everton tack vare sin seger i ligacupen, men trots det så betydde de där fyra pinnarna mer än man kan tro. Efter att så länge stått i skuggan så kan det nu slagit runt, den här säsongen blir avgörande, och för de blå ser det bra ut. Efter sju matcher spelade så ligger Everton på fjärdeplats och fjorton poäng, tio poäng ner hittar vi Liverpool och som det ser ut behöver inte det avståndet minska ju närmre våren vi kommer.

Tottenham och Newcastle har blivit storlag genom att hålla kvar sina stjärnor, året Gareth Bale slog igenom med buller och brak så förlängde han med fem år till exempel. West Ham å andra sidan skulle vara ett topplag om de bara behöll sina spelare, Scott Parker, John Terry och Frank Lampard är några som har lämnat östra London.
Många gånger har man sett att lag fallerat av att spelare lämnat. Villareal var spelade Champions League förra året, nu är de i Spanska andradivisionen. Montpellier vann sensationellt Franska ligan förra året, nu hittar vi dem på femtonde plats med åtta poäng på åtta matcher.

Everton har spelmatrealet till att vara ett lag som slåss om Champions League-platser och mest framstående av de alla har varit Marouane Fellaini. Den långa belgaren med det stora afrokrullet har varit i de brittiska storklubbarnas blickfång en längre tid men han har stannat kvar och hans nickmål har en tung faktor till varför laget är så högt upp i ligan.
Det som krävs för att Everton ska hamna i topp och stanna där är att lagets nutida stjärnor stannar där, Fellaini, Darron Gibson, Nikica Jelavic och sydafrikanen Steven Pienaar. Dessutom måste de troligtvis värva en ny stjärna. Kommer en så kommer ofta flera. Robinho var den första stjärnan att gå till Manchester City och Pastore var först till PSG. Om det kommer en stjärna, även om den är något på väg utför, så kan det bli riktigt svårt att komma på besök till Goodison Park i framtiden.

Laget måste också ha kvar sin mentalitet att de är ett dåligt lag. Om de vet att de slår i underläge så kommer de inte slappna av utan bara köra på, framförallt i derbymatcherna mot Liverpool.

Söndagen den 28:e Oktober gästar Liverpool Goodison i säsongens första Mersey-derby och det är en match som är en direkt fight om alfahannerollen i Liverpool.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *