London-derby med mycket känslor

Överallt i hela världen finns det fans som hatar minst ett speciellt lags fans mer än några andra. Barcelona-fansen hatar Espanyol och Real-fansen. I Tyskland har vi Schalke och Borussia Dortmund och i Italien Inter och Juventus.

Men det är ändå engelsmännen som hatar mest. Wolverhampton-fansen hatar WBA-fansen, West Ham har Millwall som ärkerivaler, Uniteds fans hatar Liverpools fans. Och nu på lördag tar Arsenal emot Tottenham.

Fram till för två år sedan var Arsenal det överlägsna laget. Då tog Harry Redknapp över och fick verkligen fart på Tottenham och tack vare att Manchester City och Liverpool misslyckades i ligan så knep Tottenham fjärdeplatsen och avancerade till Champions League.

Tottenham gjorde ett extremt lyckat Champions League-spel som resulterade i en kvartsfinal efter att ha slagit ut Milan i åttondelsfinalen. Men som många Champions League-oskulder så gick det sämre i ligan med tanke på framgångarna ute i Europa.

Arsenal knep fjärdeplatsen i Premier League och “Spurs” fick nöja sig med Europa League medan Arsenal, något överraskande med tanke på deras form i början av säsongen, tog sig vidare till åttondelsfinal.

I början av säsongen så var inte Arsenal det Arsenal som vi är vana vid att se, istället för Nasri och Fabregas så fick Ramsey och oprövad Frimpong ta över. Och laget föll samman. Ingen kunde ta initiativ och spelet stod ofta väldigt stilla på mittfältet.

Tottenham däremot, har före detta Arsenal-spelaren Emanuel Adebayor på topp, Van der Vaart, Lennon, Modric, Bale, Huddlestone, ja, listan är lång. Världsstjärnor som kommer som doldisar eller rent av utstötta. Den enda stora värvningen Tottenham gjorde inför säsongen var Scott Parker från West Ham. Nu ligger Tottenham på en säker tredjeplats, fem poäng upp till United och tio ner till just Arsenal.

Om “Gunners” ska ha någon som helst chans att gå direkt till Champions League och förbli bäst i norra London så måste de vinna på lördag.

Med en van Persie i storform på topp, hemmaplan och om de nu har glömt 0-4-smällen mot Milan så har Arsenal en chans på poäng i alla fall. Förlorar de och Chelsea vinner sin match så kan det bli svårt att ta sig till Champions League, något Wenger aldrig misslyckats med.

Det här är helt klart Arsenals viktigaste match för säsongen. Det blir lika hett på planen som på läktaren. Och hur det än slutar så kan vi vara helt säkra på att fansen inte kommer att tycka bättre om varandra efter lördagens match.

// Love Lindqvist som också bloggar om fotboll på LoveAndFootball.com
Foto: Wonker CC @ Flickr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *