Januarifönstret – Chelsea

Som vanligt börjar det nya fotbollsåret med en månadslång övergångsperiod, en period som oftast bara gynnar storlagen. Har ett lag floppat så förstärker de på en position och har ett mindre lag en spelare som verkligen lyckats, så lär han försvinna. Under de senaste åren har dock transfern i januari lugnat ner sig på grund av ekonomisk kris i många länder samt de nya Financial Fair Play-reglerna. Det är dock ett lag som nästan alltid värvar, och de lär göra det igen, Chelsea.

Dagarna innan jul så bekräftades det att Daniel Sturridge troligtvis lämnar Chelsea för Liverpool, det lämnar Chelsea kvar med anfallaren i Fernando Torres. Men situationen kunde varit betydligt värre, Torres har hittat formen igen nu med gamla tränaren Benitez och det ser ut som att saker och ting kommer reda ut sig, fast det behövs helt klart en ny anfallare, och det lär anlända en inom 30 dagar.

Det har spekulerats först och främst i Atletico Madrids superstjärna Radamel Falcao. I mångas ögon är han en spelare som bara kom från ingenstans och gör succé, men det är faktiskt inte riktigt sant. Falcao anlände med buller och brak till Atletico förra säsongen efter att ha vunnit trippeln (ligan, cupen och Europa League) med Porto. Storlagen ryckte i honom och att det i slutändan blev Atletico förvånade många. Men det behövdes nog en mellanlandning på vägen, nu spelar han mot storlag i ligan och Europa League jämt och ständigt och får känna på hur det är att bli markerad av spelare som Piqué och Pepe till vardags. Dock så säger klubben att de inte vill sälja, i alla fall inte billigt och Falcao har sagt att han inte heller vill gå mitt i säsongen, så Falcao lär stanna.

En annan aspirant är Napolis stjärna och Serie A:s just nu bästa spelare Edison Cavani. Det här är en mer trolig övergång. Cavani är en komplett fotbollsspelare som presterar i stort sett alltid. Han är snabb, stark och har ett bra skott, det är svårt att se att han inte skulle platsa i någon annan liga än Serie A. Och av lagen i Premier League så är nog Chelsea ett bra val för Cavani, de spelar på ett “oengelskt” sätt med mer taktik än power och det är något Cavani skulle klara av. Nu säger Cavani att han vill stanna, men i det här fallet så känns det bara som ett agentknep. Även om Napoli är en anrik klubb så vill inte spela på slitna arenor med halvtomma läktare där publiken sitter 100 meter från planen. Man vill vara i rampljuset, man vill komma in på en fullsatt, mordern arena med 40 000 gastande och gormande supportrar. Vad som skulle stoppa att Cavani går till Chelsea är att det kommer kosta en duktig summa pengar, pengar som (även om de finns) varken fansen eller styrelsen vill betala.

Den tredje stora stjärnan som ryktas till Chelsea är Barcelonas David Villa. Barca skapar sig ett imperium, och det är ett imperium där inte David Villa är inräknad. På topp spelar blandar de Messi, Pedro, Iniesta och Tello som är egna produkter, de spelar även med Alexis Sanches som är ung och kan bli världens bästa, även om 31:årige David Villa är en målkung av rang, så ser det bättre ut att ha honom utanför truppen. David Villa har också ett stort skadebekymmer och på så sätt suger han ut onödiga pengar. Chelsea behöver en spelare som kan göra mål, och inte sådär 15 per säsong, utan någon som man vet kommer göra mål redan innan matchen startar. Problemet ligger dock i att om David Villa går sönder hela tiden i Spanien så kan man bara tänka sig hur han kommer klara sig på regniga planer i brittiska småstäder!

Men nu är det 2013, det är Januari och det är Roman Abramovitj sena julshopping.

Dessutom kommer det säkert att komma fler kandidater vartefter.

// Love Lindqvist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *