Inför England – Sverige 15 november 2011

Imorgon klockan 21.00 svensk tid så gästar Erik Hamréns landslag den mest anrika fotbollsarenan i världen.

Att se fotboll på Wembley är en upplevelse i sig, när det är ‘football-day’ så är engelsmännen där, oavsett värde på matchen och Wembley Stadium är byggd på ett speciellt sätt. Dels att det fins tak över alla platser på långsidorna så om det regnar så blir man inte blöt, på kortsidorna kan man fälla ut ett tak om det nu skulle bli regn. Sen högst upp på Wembley så är det glas, glaset gör så att ljudet stannar kvar på arenan. Det är bättre stämning på en träningsmatch på Wembley än vad det är på en svensk EM-kvalmatch.

England spelade inför fullt hus, ca 90 000, mot Spanien i helgen. Och det är ingen ovanlighet. Som jag sa, när det vankas fotboll, då är det publik. Enland har aldrig spelat inför mindre än 50 000 på nya Wembley. Lägsta publiksiffran var mot Andorra 2009 och då kom det 57 897, över 20 000 mer än vad Råsunda tar in. Men att det faktiskt var match mot världsmästarna har påverkat matchen mot Sverige. Ett enormt intresse av biljetter och det blev slutsålt långt innan match. Mot Sverige så hade det i förra veckan bara sålts 40 000 biljetter och det kan bero på att majoriteten av den engelska publiken hellre ville se matchen mot Spanien.

Sist England vann över Sverige var under en träningslandskamp i London 1968 (3 – 1), efter det har de båda lagen spelat mot varandra 13 gånger, Sverige har vunnit två gånger.
Det är stor risk att den fina sviten kommer brytas, Englands landslag knep en direkt-plats till EM och vann dessutom mot Spanien med 1 – 0 efter att Lampard, kapten för dagen, nickat in segermålet.

Sverige vann, som alla vet, mot Holland på Råsunda med 3 – 2 och allting kändes riktigt bra… fram till matchen på Parken i fredags. Anfallet funkade inte över huvud taget och ska vi nå topplacering i EM som spelas om ca 200 dagar så behövs en förändring!

Våran nya bästsäljare hos landets bokhandlare, sexfaldige guldbollen vinnare och kapten för landslaget Zlatan Ibrahimovic är mycket omdiskuterad i blågult. Förlust mot Ungern i kvalet när han spelade från start, knapp seger mot Finland där Zlatan också spelade från start och sen seger mot Holland utan Zlatan. När Zlatan var tillbaka i truppen mot Danmark så kollapsade det fina anfallet och danskarna vann med 2 – 0.

Dock så är Zlatan våran bästa spelare, och nu så har vi 200 dagar kvar till EM. På den tiden så kan vi i alla fall boka in fem landskamper, då känns det bäst att få in Zlatan i ’nya blågult’, med en Zlatan i form så kan vi gå riktigt långt i EM.

// Love Lindqvist som även bloggar om fotboll på LoveAndFootball.com

2 reaktion på “Inför England – Sverige 15 november 2011

  1. Var och såg matchen på Wembley i Lördags. Det var inget direkt imponerande England man såg, och resultatet speglade verkligen inte matchen. Men jag håller med om att det är en imponerande arena. Det kommer säkerligen vara bättre stämning på Tisdag då Engelsmännen kommer att skapa betydligt fler målchanser än de gjorde i Lördags.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *