Di Matteo nästa man att lämna tränarposten i Chelsea

Efter förlusten mot Juventus igår så fick Roman Abramovitj nog. Den mest kräsna ägaren i fotbollsvärlden sparkar den nionde tränaren sen han tog över ägarskapet för Chelsea 2003, och nu får fansen nog.

Italienaren Claudio Ranieri var i klubben innan Abramovitj, men han tillhörde inte framtidsplanerna och fick gå när ryssen ville ha Portos succétränare José Mourinho. Mourinho var väldigt omtyckt och kunde inte förlora på hemmaplan. Han var den första Chelseatränaren som lyckades vinna ligan på över 50 år och han kunde blivit en symbol för Chelsea likt Sir Alex för Manchester United. Men på grund av interna bråk mellan Mourinho och Abramovitj så gick de båda parterna åt separata håll.

2007 tog israelen Avran Grant över och han gjorde det extremt bra för att vara sitt debutår, men inte tillräckligt bra för Abramovitj. Tvåa i Premier League, tvåa i FA-cupen och tvåa i Champions League. Nya ärkerivalen Manchester United vann trippeln det året och Grant fick söka efter ett nytt jobb efter bara ett år.

Nästa man fick bli brassen Felippe Scolari, inte heller han lyckades leva upp till “Ryssens” krav och fick smaka på förnedringen att lämna redan i februari. Efter det tog andretränaren Ray Wilkins över i bara en vecka, trots att han vann den ända matchen han coachade i med 3 – 1. Holländaren Guus Hiddink anlitades som tillfällig tränare från februari till maj, men han lyckades aldrig mirakelvända ligan så hans tjänster behövdes inte längre.

Italienaren Carlo Ancelotti tog över 2009 och vann dubbeln, även om Abramovitj dröm var att vinna Champions League och det snackades om att han skulle få gå även han, men fansen och ävrig klubbstyrelse fick sin röst hörd och Ancelotti fick vara kvar. Året efter vann dock Chelsea ingenting och då fick Ancelotti försvinna och “nya Mourinho” Adrés Villas-Boas tog över rodret.

Villas-Boas och Chelsea gick inte hand i hand. AVB ville ändra klubben och påbörjade ett framtidsprojekt. Han spelade med unga talanger och profiler som Drogba, Lampard och Terry ställdes ofta utanför startelvan. Det hela resulterade i att klubben var på väg mot sin sämsta sässong sen Abramovitj tog över och trots en ljus framtid i Champions League så sparkades den unge portugisen och andretränaren Roberto Di Matteo tog över. Tanken var bara att han skulle stanna sässongen ut, men så vann han Champions League och trots den “förnedrande” sjätteplatsen så räddades sässongen och Di Matteo fick fortsätta bakom rodret.

Den här sässongen började Chelsea väldigt bra och ledde länge, men när Champions League-spelet drog igång på allvar har man noterat bristningar i truppen, framförallt i anfallet där de bara har Fernando Torres som tappat mycket sen han slog igenom i Atletico Madrid och Daniel Sturridge som drabbades av hjärninflamation i somras och har en bit kvar till den absoluta världstoppen. Di Matteo visste inte vad han skulle prioritera, Champions League eller ligan. Efter fyra raka utan vinst i Premier League och dessutom är dom farligt nära att missa slutspel i Champions League, det ända som behövs är att Chelsea tar poäng borta mot Sjaktar Donetsk, så fick även Di Matteo sparken.

Den här säsongen ser ut att bli Sir Alex Fergusons sista och klubben letar efter en ersättare, den ersättaren har länge sett ut att bli Pep Guardiola men nu när det finns en ledig plats i Chelsea så kanske Londonlaget norpar Barcas förra succétränare rakt framför ögonen på Manchester United.

Oavsett vem det blir så har denne en stor press på sina axlar och det krävs mycket av en individ för att klara “Fotbollsvärldens svåraste jobb”.

En reaktion på “Di Matteo nästa man att lämna tränarposten i Chelsea

  1. Pingback: Vem tar nu över fotbollsvärldens svåraste jobb?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *