Chelsea i kris

Fotbollslivet som Chelsea-supporter är inte speciellt lätt nu. Klubbens ägare, Roman Abramovitj, var mannen som förde Chelsea till toppen med tre ligatitlar och ett Champions League-guld tack vare sina enorma summor pengar. Men nu håller ryssen på att dra klubben isär och även om den inte är helt offentlig så är det ett faktum att det är kris hos “The Blues”.

2007 möttes Chelsea och Liverpool i semifinal i Champions League och ett stort ordkrig utbröt mellan Chelseas tränare José Mourinho och Liverpools tränare Rafael Benitez. De kritiserade varandras spelare och sätt att träna och när det inte fanns mycket mer hacka på så gav Benitez sig på Chelseas supportrar.

Fem och ett halvt år senare så är det Benitez som är Chelseas tränare och fansen har inte glömt vad spanjoren sa om dem. I 0-0-matchen hemma mot Manchester City, Benitez första match vid rodret, så blev han utbuad.

Förutom en ägare med aldeles för höga ambitioner som nu kritiseras och en tränare som inte kan sin trupp och dessutom är illa omtyckt av fansen så saknas det mycket i spelartruppen. Under hela 2000-talet så har Chelsea haft konstanta målskyttar som Drogba, Schevtjenko, Duff och Anelka, nu har de två anfallare: Fernando Torres som har tappat i stort sett allt den senaste tiden och Daniel Sturridge som inte har det som krävs för att vara stjärnan i ett storlag. De som får ta på sig ansvaret är nyförvärvet från LOSC Lille, Eden Hazard som enligt landsmannen Lukaku “inte kan ett ord engelska”, unge brassen Oscar som har dålig erfarenhet från europeisk fotboll och till sist den nya stjärnan Juan Mata. Av de tre så är det bara Mata som kan bära laget, men han är i grund och botten mittfältare och en ensam mittfältare kan få det svårt att ta laget till toppen.

När Villas-Boas tog över så fick han blandad kritik för sin taktik att inte spela med de gammla trotjänarna, han menade att man måste gå vidare och satsa ungt, men det visade sig att laget var beroende av John Terry, Frank Lampard, Ahsley Cole och Didier Drogba. Nu är Drogba borta, Lampard flyttar troligtvis till USA efter sässongen, John Terry blir inte bättre med åren och i veckan så gick Paris Saint-Germain ut med på twitter att de signat Ashley Cole och att han anländer i sommar. Chelsea måste nu inse att det är dags att gå vidare och glömma Mourinhos guldålder.

Metro News skrev nyligen att Chelsea är på väg att spendera 60 miljoner pund på att värva tysken Schurle från Bayern Leverkusen och uruguayanen Falcao från Atletico Madrid, även Napolis stjärna Edison Cavani har kopplats samman med klubben. Även om fansen vill ha en målskytt så har de tröttnat på de överdrivna summorna som klubben lägger på stora namn, det som däremot skulle vara en bra lösning är om de värvar Falcao för en mindre peng än vad det snackats om plus Fernando Torres. Torres fyller 29 i mars och har minst fyra bra år kvar och det var i Atletico allt började, det är där han är fostrad och det är där han blev en stjärna. Han skulle återvända som en kung och troligtvis vara bättre än vad han var under sin bästa tid i Liverpool.

Frågan är då bara om Abramovitj lyssnar på fansen eller om han fortsätter att driva klubben på sitt egna vis.

Just nu ligger Chelsea fyra i ligan och har fortfarande kontakt med toppen när snart halva säsongen är spelad, men med sex raka matcher utan vinst så blir hemmaderbyt mot Fullham nästa vecka riktigt viktig, ska Chelsea nå Champions League nästa år måste man handla i Januari. Abramovitj måste inse att klubben inte är hans lilla leksak och Benitez måste vinna fansens kärlek.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *