Chelsea Flowershow

blomma

I historiens begynnelse var Chelsea flower show startskottet för sommarförlustelserna. Societeten vallfärdade efter Chelsea till Wimbledon för en vecka med jordgubbar och champagne. Hattarna åkte sedan på igen för kapplöpningsfest på Ascot, och sedan samlade man ork för Henleyregattan och den årliga cricketmatchen mellan Eton och Harrow.

I dag kanske inte sommarförlusterna är det som drar mest utan alla de fantastiska blommorna. Hela Chelsea smyckas upp med blommor och smogdoften på Sloan Square och hela vägen ner till Themsen försvinner för en vecka och ersätts av blomdoft. Det är sex hysteriska försommardagar och har du tur besöker drottning Elizabeth utställningen samtidigt som du.

Ca 500 utställare, odlare och trädgårdsdesigner ska dela på medaljer och nästan alla får en, dock är det bara guld som räknas.  Att åka hem med en guldmedalj från Chelsea kan betyda ett stort uppsving för karriären och det vet bland annat Ulf Nordfjell som gjort två guldbelönade Chelseaträdgårdar samt blivit belönad med Best in show 2009 med en kreaktion. Nu är han tillbaka igen och förväntningarna är enorma; i den här världen har han nått rockstjärnestatus.

Några miljoner sponsrade kronor kostar de tre veckors svett och möda det tar att bygga upp en Chelseaträdgård som bara ska leva i sex dagar. En vecka senare demoleras allt och området återställs till en vanlig Londonpark igen men först ska tusentals utställningsväxter byta ägare under trädgårdsvärldens mest spektakulära växtrea. Endast under den sista timmen är det tillåtet att inhandla blommor på Chelsea flower show. Det strikta förbudet mot trädgårdstomtar är tillfälligt hävt i år och några av dessa mytologiska skapelser ska auktioneras ut för att samla in pengar till skolträdgårdar.

/Ann-Chatrine Hellstrand

Läs mer på Londonbiljett.se

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *